Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Felsőoktatás

2013.09.06

 

Ilyen a fordított röghöz kötés - Pécsett találták meg a választ a német orvoshiányra

A vidéki, kisvárosi orvoshiány egész Németországban gond. A körorvoshiánnyal küzdő orvoskamarák megtalálták a megoldást. Pécsett tanulnak azok a diákok, akiknek a tanulmányi eredménye csak évek múltán tette volna lehetővé, hogy Németországban bekerüljenek az orvosképzésbe.

 

Pécs jelenti a megoldást a német orvoshiányra?
Pécs jelenti a megoldást a német orvoshiányra?
Forrás: Túry Gergely

Amint befejezik a pécsi orvosegyetemet, nyomban külföldre mennek - és ezzel éppen hogy nem sértik meg a röghöz kötöttség elvét, hanem ahhoz tartják magukat. Idén ősszel kezdik meg tanulmányaikat azok a szászországi hallgatók, akiknek a képzését azért finanszírozzák, hogy utána az egyre súlyosabb orvoshiánnyal küszködő kisvárosi és falusi körzeti rendelőkben dolgozzanak.

Az első húsz diák képzése kereken 1,4 millió euróba kerül, az összeget a betegbiztosítók fele-fele arányban adják össze a velük szerződésben álló tartományi orvosok szervezetével (Kassenärztliche Vereinigung, KV) – olvasható a hamburgi Zeit hetilap legutóbbi számában. Úgy tervezik, hogy ezentúl minden évben rászánják ezt a pénzt a pécsi orvosképzésre.

A vidéki, kisvárosi orvoshiány egész Németországban gond, de különösen a volt NDK több részén. Olyannyira, hogy épp a hamburgi Spiegel eheti száma közöl színes beszámolót a spanyolországi válság elől Szászországba, az ottani orvosválság enyhítésére áttelepülő dokiról. A helyi lapokban hírértékű volt az utóbbi években az is, ha egy-egy magyar orvos átvette valamelyik ottani rendelőt. A szászországi KV becslése szerint a tartományban úgy öregszenek, illetve elvándorolnak a doktorok, hogy 15 év múlva összeomlana az ellátás, ha nem tennének valamit.

Pécsett olyan német fiatalok kezdenek tanulni, akiknek a tanulmányi eredménye odahaza nem – illetve csak sokéves várakozás után – tette volna lehetővé, hogy bejussanak valamelyik orvosi karra. A körörvoshiánytól sújtott területek orvoskamarái szerették volna, ha az egyetemek kedveznek a vidékről érkező, és végzett orvosként majd ott is maradó jelentkezőknek, de erre Németországban nincs jogi lehetőség. A legális kiskaput most Pécsett találták meg. A 2004 óta németül is oktató pécsi orvosi fakultás hírneve jó – méltatja a Zeit.

A szász orvosegyesület már csak azért is Pécs – és nem a szintén elismert Budapest – mellett döntött, mert ha vidéki orvosokat akarnak tanítttatni, akkor nincs értelme metropoliszba küldeni őket. Sőt, a jelentkezők egy része nem is szeretne sem nagyvárosban élni, sem ott tanulni.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.