Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Közoktatás - Mi változik 2013-ban?

2013.09.06

Mi változik 2013-ban? A legfontosabb tudnivalók az iskolakezdéshez

 
 

Számtalan "újdonság" várja szeptember 2-án az általános és középiskolásokat: az 1-8. osztályosoknak délután négyig az iskolában maradniuk, három évfolyamon pedig heti egy órában pedig hittant vagy erkölcstant tanulnak majd. Több osztályban lesz kötelező a mindennapos testnevelés, kétszáz iskolában pedig iskolarendőrök felügyelik majd a tanulókat. Ilyen lesz 2013/14-es tanév - összegyűjtöttük a legfontosabb változásokat.

Elterjedt az a téves kép, hogy kötelező a hitoktatás, holott éppen ellenkezőleg! Magyarországon a kötelező civil erkölcstan oktatását vezették be. Csak aki külön jelentkezik felekezeti hittanra, az élhet a lehetőséggel a közoktatás keretében.

Forrás: Túry Gergely

Délután négyig tart az iskola

A 2013/14-es tanévtől az általános iskolákban a foglalkozásokat - szakköröket, korrepetálást, tanulószobát, napközit - úgy kell megszervezni, hogy azok legalább délután négy óráig tartsanak – a részvétel pedig kötelező, méghozzá az összes évfolyamon. Igaz, az iskolaigazgató a szülők kérésére felmentést adhat, de csak akkor, ha az adott intézmény nem egész napos iskolaként működik. Tanítási órák délután hagyományosan csak az egész napos iskolákban vannak, de jogszabály ezt más iskolákban sem tiltja. Felügyeletet délután öt óráig kell biztosítania az iskolának. A 2013/14-es tanév rendjét, a szünetek, érettségi vizsgák és felmérők időpontját itt találjátok.

Ilyen új tárgyakat tanulnak a diákok

Az új Nemzeti Alaptantervet 2013-ban az első, az ötödik és kilencedik évfolyamon, felmenő rendszerben vezetik be. Hittant vagy erkölcstant heti egy órában egyelőre az elsősöknek, ötödikeseknek, illetve a hat évfolyamos gimnáziumok hetedik évfolyamának kell tanulnia. A szülők választhattak: az elsősök 52 százaléka hittanra, 48 százaléka erkölcstanra fog járni, az ötödiseknél pedig 58, illetve 42 százalék az arány.Tanév közben nincs lehetőség váltani: a következő tanévre vonatkozó változtatási szándékot május 20-ig írásban kell majd jelezni az iskolaigazgatónak. Hány tanórájuk lesz a diákoknak? Erről itt olvashattok.

Az erkölcstanórán a tantervben szereplő fogalmakat, illetve a vitakultúrát kell elsajátítaniuk a diákoknak: azt azonban, hogy pontosan mire kapnak osztályzatot, és mi lesz azzal, aki nem ért egyet vallamelyik definícióval, nem lehet tudni.

Az idei tanévben az 1-2., az 5-6. és a 9-10. évfolyamosoknak kötelező a mindennapos tesióra, amelyen relaxációt is kell majd tanítani. Két órát ki lehet váltani diáksportköri tevékenységgel, illetve versenyszerű sportolással, ha a diák rendelkezik egyesületi tagsággal vagy amatőr sportolói sportszerződéssel.

Ilyen kerettanterveket vezetnek be az 1., 5. és 9. évfolyamon

Általános és szakközépiskolák

Gimnáziumok

Szakiskolák

Az iskolák az óraszámok tíz százalékáról dönthetnek szabadon: emelt óraszámban taníthatnak bizonyos tárgyakat, de választhatnak az "extra" tantárgyak közül is, mint amilyen a családi életre nevelés vagy a jelenismeret. Az új tantárgyakról szóló részletes összefoglalónkat itt találjátok.

Kétszáz iskolába küldenek bűnmegelőzési tanácsadókat

Bűnmegelőzési tanácsadókat küld szeptembertől kétszáz iskolába a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik). Az "iskolarendőrök" többségét a korábban, még nyugdíjkorhatár előtt szolgálati nyugdíjba vonult bűnügyesekből toborozták, de volt, ahol a helyi rendőri vezetők választották ki az iskolák leendő "rendőreit". Feladatuk a drogfogyasztás és az agresszió csökkentése lenne: a részleteket itt találjátok, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének reakcióját pedig itt olvashatjátok.

Száz iskolának nincs igazgatója

Augusztus 21-én 428 iskolaigazgatót nevezett ki Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár, az eredménytelen pályázatok miatt azonban 95 iskola igazgató nélkül kezdi meg a tanévet. Ezekre a helyekre új pályázatot írnak ki, amelynek legkorábban szeptember végén lehet eredménye. A legtöbb helyen addig valamelyik igazgatóhelyettes vezeti az iskolát. Több iskolában érik a botrány a kinevezések körül: a balatonalmádi gimnáziumról itt, a szigetváriról pedig itt olvashattok.

Minden egy tankönyvben?

A magyartól a természetismeretig - az idegen nyelv kivételével - minden belefért abba a "kísérleti közismereti tankönyvbe", amelyet az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet (OFI) fejlesztett a szakiskolások számára. Idén a 9. évfolyamos diákok kapják meg ingyen a kiadványt. Kaposi József, az OFI főigazgatója a könyvbemutatón kiemelte: a tankönyv a szakiskolai tanulók számára "érthető nyelvezeten, képekkel, feladatokkal és illusztrációkkal szemléltetve készült, hogy minél könnyebben, gyorsabban elsajátíthassák az általános műveltséghez, a hétköznapi élethez szükséges ismereteket". A részleteket itt olvashatjátok.

 

 

Bukhatják a családi pótlékot a délutáni iskolával elégedetlen szülők

Szeptembertől minden általános iskolában négy óráig tartanak foglalkozásokat. A szülők kérhetnek felmentést az igazgatótól, de ha nem kapják meg, gyerekeik mégis hiányoznak a délutáni szakkörökről vagy tanulószobáról, komoly következményekkel kell szembenézniük.

Szeptember 2-án megkezdődött a tanév, a szülők azonban tanácstalanok
Szeptember 2-án megkezdődött a tanév, a szülők azonban tanácstalanok
Forrás: Fazekas István

A nagyobbik fiam hatodik évfolyamos, tehát délután négyig neki is bent kell maradnia az iskolában. Nem jár semmilyen különórára, de én nem szeretném, ha az egész napját az iskolában töltené, miközben én már kettőtől-háromtól otthon vagyok, és tudnék vele foglalkozni. Az igazgató azonban azt mondta az évnyitón, hogy a délutáni foglalkozásokról csak azokat engedi majd el, akik különórákra járnak, vagy akiknek a szülei, nagyszülei egész délután otthon vannak. Mi történik, ha egész egyszerűen - engedély nélkül - hazahozom az iskolából a fiamat?

Az  általános iskolákban a délutáni foglalkozásokon kötelező a részvétel, ezért ha egy diák engedély nélkül hagyja el az intézményt, ugyanúgy igazolatlan órát kap, mintha a délelőtti tanórákról hiányozna. Ez pedig komoly következményekkel járhat.

2012. szeptember 1-je óta felfüggeszthetik az iskoláztatási támogatás – korábbi nevén családi pótlék - kifizetését, ha egy tanuló több mint 50 órát hiányzik igazolatlanul. A kimaradt összeget a szülők később sem kapják meg, a gyámhatóság háromhavonta, illetve a tanév végén vizsgálja meg, hogy továbbra is szükség van-e a támogatás utalásának szüneteltetésére. 

Úgyhogy mindenképpen érdemes felmentést kérni az igazgatótól – ha nem adja meg, akkor a tankerületi igazgatóhoz is lehet fordulni, aki megvizsgálja az ügyet. Milyen változások várnak a diákokra és a szülőkre a 2013/2014-es tanévben? Összefoglalónkat itt olvashatjátok  el.

Tanévnyitó a világ iskoláiban fotókon 2013

2013.09.06    Teljes bejegyzés | Menüpont: Nyitóoldal 

 

 

Milyen művészeti ösztöndíjakra pályázhattok? 

Forrás:  Eduline - Ivanyos Judit   

 

 

Milyen középiskolai művészeti ösztöndíjakra pályázhattok? Milyen támogatásokat kaphattok, ha már valamelyik egyetem vagy főiskola művészeti szakán tanultok? És milyen külföldi gyakornoki programokra jelentkezhettek?

MOL Új Európa Tehetségtámogató Program

A MOL Új Európa Alapítvány Tehetségtámogató Programjára diákcsoportok, valamint 10-18 éves általános és középiskolások pályázhatnak, akik országos vagy nemzetközi versenyeken, kiállításokon kiemelkedő eredményt értek el, de szakmai fejlődésükhöz további támogatásra van szükségük. A programra művészeti és tudományos területről is lehet pályázni, a nyertesek eszköz- vagy útiköltség-támogatást kapnak.

„A program művészet-tudomány kategóriája 2005-ben indult, és már több mint 1500 diák részesülhetett támogatásban. Tavaly összesen 87 diák és csapataik nyerték el a támogatást összesen 16 millió értékben. Olyanokat díjazunk, akik saját területükön már komoly eredményeket értek el – tudományos tehetségeket, zenészeket, képzőművészeket –, de éveken át támogatottunk volt Felméry Lili balerina is, aki azóta már az Operaház címzetes magántáncosa” – mondta Gáborné Haáz Andrea, az Új Európa Alapítvány ügyvezetője.

Tánc, film, irodalom vagy képzőművészet? Ilyen ösztöndíjakra pályázhattok
Tánc, film, irodalom vagy képzőművészet? Ilyen ösztöndíjakra pályázhattok
Forrás: MTI Fotó: Kollányi Péter

Általában 100-200 ezer forint közötti összeget nyernek a pályázók, „sokaknak a külföldi vagy a hazai versenyek, kurzusok útiköltségét finanszíroztuk, de akadt olyan is, aki laptopvásárlásra használta fel a pénzt” – tette hozzá. Pályázni szeptember 30-ig lehet, bővebb infó itt.

Gyermekszem – filmeseknek

Leendő filmeseknek jó lehetőség a Gyermekszem Filmfesztivál, amelyre 4-19 évesek jelentkezhetnek alkotásaikkal. A fesztivált 2007 óta rendezik meg, az első három évben összesen 500 film érkezett, amelyek közül száznegyvenet díjazott a szakmai és a diákzsűri.  Minden évben elismert filmes szakember irányítja a szakmai értékelést – a beküldött alkotások közül mindegyiket levetítik a fesztiválnak helyet adó art moziban, 2012-ben ez az Uránia volt. A mezőny legjobbjai értékes díjakat nyerhetnek. Az idén még nem írták ki a pályázatot, addig is itt érdemes információt kérni.

Tandíjkedvezmény

Több egyetem és főiskola biztosít tandíjkedvezményt azoknak a hallgatóknak, akik valamelyik művészeti ágban nyújtanak kiemelkedő eredményt. A Debreceni Egyetemen például 5-250 ezer forint közötti összeget nyerhetnek azok, akik eredményesen vesznek részt hazai vagy nemzetközi versenyeken, és fellépnek az intézmény kulturális rendezvényein.

Hasznos linkek

Egyetemi és főiskolai ösztöndíjak

Friss művészeti pályázatok

Művészeti ösztöndíjak és pályázatok

A Budapesti Kommunikáció és Üzleti Főiskola a 2013/2014-es tanév tavaszi szemeszterétől új ösztöndíjat hirdet: két félévig az önköltség egészét elengedik azoknak a hallgatóknak, akik kreatív ötleteikkel és művészeti alkotásaikkal fontos szerepet játszanak a BKF közösségi életében.

Külföldi gyakornoki program

A Berlin Collective fiatal művészeknek és művészeti szakok hallgatóinak kínál külföldi gyakornoki lehetőséget – berlini, Buenos Aires-i, londoni, New York-i és Los Angeles-i szervezetekkel működnek együtt, a pályázókat művészekhez, galériákhoz és művészeti intézményekhez közvetítik ki. Jelentkezni ősztől a szervezet oldalán lehet.

 

 

A mappában található képek előnézete Természet, te csodás!

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Isotretinoin Worldwide No Rx By Money Order LesAddipt

(LesAddipt, 2019.09.19 01:40)

Zithromax And Pneumonia Tadalafil 20 Mg Buy Direct From India <a href=http://purchasecial.com>where to buy cialis online safely</a> Discount Code Propecia